Het derde seizoen van ‘Ooit vrij’, de docureeks die Tess Uytterhoeven drie jaar geleden bedacht, toont het leven in enkele gevangenissen in Vlaanderen en Wallonië.

99 procent van de gevangenen in ons land komt ooit vrij. Hoe ze daar tegenover staan en hoe dat in zijn werk gaat, giet Tess Uytterhoeven samen met collega Marleen Wetzelaer nu al voor het derde seizoen in een realistische docureeks. Eyecatcher is dit keer de ‘Begijnenstraat’, de veelbesproken en overvolle gevangenis van Antwerpen. 700 gedetineerden leven er samen in een gebouw dat maar voorzien is op 440!

Eigenlijk is arresthuis een beter woord: mannelijke en vrouwelijke gedetineerden wachten er op hun vonnis of een transfer naar een andere gevangenis. Wat een groot contrast met de gevangenis van Leuze-en-Hainaut, een hypermoderne inrichting en de eerste Waalse gevangenis die zijn deuren opent voor Ooit vrij.

Verder werd er ook gefilmd in de gevangenis van Hasselt, de open inrichting van Hoogstraten en het transitiehuis van Mechelen.

‘Ooit vrij’, op Play4, 21.30 uur op dinsdagavond