In De Morgen van 21 maart 2023 (Eline Bergmans) verscheen een interview met assisenrechter P. Hartoch en ex-gedetineerde W. De Mey, deelnemers aan ‘Recht uit de gevangens’.

Enkele opmerkelijke uitspraken in verband met de missie van BBB:

(Wegens auteursrechten kunnen we hier enkel een selectie en niet het hele artikel weergeven).

Hartoch: “Wilfried is het voorbeeld van hoe het binnen ons systeem helemaal fout kan lopen. Het is nooit de bedoeling dat een terbeschikkingstelling wordt uitgevoerd in de gevangenis. Maar het probleem is – dat is het belangrijkste dat ik geleerd heb uit mijn gesprekken met Wilfried en de andere ex-gedetineerden – dat voorwaarden zodanig streng geformuleerd worden dat mensen gedemotiveerd raken.”

Hartoch: “ Haren is het antwoord op een systeem zoals dat vandaag werkt, maar in mijn ogen heeft opsluiting voor de helft van de gedetineerden geen zin. Niet alleen kosten de bewaking en de infrastructuur massa’s geld, ook de menselijke schade is enorm. Je wordt geen beter mens door achter een metershoge muur met prikkeldraad te zitten.”

De Mey: “Ik ken veel gedetineerden die zeggen: ‘Als ik buiten kom, zal de maatschappij boeten voor wat ze mij heeft aangedaan.’ Dat heeft niet alleen met de strenge straffen te maken, maar ook met de situatie in de gevangenis. Ik heb zes maanden in een eenpersoonscel gezeten die we met drie moesten delen. Dan kun je bijna niet anders dan een haat krijgen tegen dat systeem.

De Mey: “Ik heb de laatste vijf jaar in de gevangenis nooit bezoek gehad. Vrienden mochten niet, die zaten allemaal in het criminele milieu. Mijn familie kwam ook niet. Dat was extra pijnlijk omdat ze vlak bij de gevangenis wonen. Ze hadden een paar keer beloofd om te komen, maar kwamen dan niet opdagen. Op den duur heb ik al hun namen van de lijst geschrapt om mezelf te beschermen tegen de teleurstelling.”

Hartoch: “Het gebrek aan een netwerk maakt de situatie van Wilfried ook vandaag nog fragiel. Het maakt dat bepaalde mensen in situaties terecht kunnen komen die hen heel snel kunnen doen ontsporen.”